Miranda1

Den portugisiska vattenhunden är nära släkt med pudel och irländsk vattenhund. Förr användes hundarna på fiskebåtar där de hjälpte fiskarna med att apportera fisknät och de kunde även lära sig att valla fisk. Portisen vaktade även båten och fiskarens ägodelar och om någonting ramlade i vattnet så kunde hunden dyka ner i vattnet och hämta detta, utan kommando från ägaren. Om man tränar sin hund kan den dyka ner under vattnet så djupt som 6 meter. Hundarna arbetade både utanför Portugals kust och de följde även med upp till norra Atlanten på 1600-1700-talet. När fiskesäsongen var över så fick hundarna livnära sig själva.

När fisket ökade på 1920-talet så behövde man inte längre ha hundarna ombord och rasen började då att försvinna och på 1960-talet fanns endast ett 50-tal hundar kvar. År 1972 bildade man den första rasklubben för portugisisk vattenhund och rasen importerades första gången till Sverige år 1979.

Denna ras är oftast svart eller brun med vita tecken, det finns även helvita portisar men dessa är väldigt ovanliga. Rasen saknar underhull och anses vara en allergivänlig ras. Den traditionella klippningen är ganska speciell, man klipper håret på nosen, bakdelen och en bit ut på svansen mycket kort. Resten av pälsen och yttersta delen av svansen lämnas oklippt. Man började klippa dom såhär redan när de arbetade på fiskebåtar eftersom lite hår på bakdelen skulle göra det enklare att simma och nosen klippte man för att hunden skulle se ordentligt när den simmade eller dök. Pälsen på huvudet och bålen skulle värma och skydda hundens viktigaste organ och vippan på svansen lämnades för att förstärka svansens effekt som roder. Portisen har även simhud mellan tårna för att underlätta simningen.

Portisen används som servicehund, räddningshund, apporterande fågelhund och för att vallar nötboskap. Den passar också bra för lydnad, bruks, agility, rallylydnad, nosework och eftersök men är framförallt en underbar sällskapshund. Världens mest kända portisar heter Bo och Sunny och bor i USA i det vita huset med familjen Obama.

Ras: Cão de Água Português (Portugisisk vattenhund)
Smeknamn: Portis
Ursprungsland: Portugal
Rasgrupp: 8

 

När tidningen Härliga Hund gjorde repotage om Portugisisk Vattenhund skrev de så här:

Det finns en skrift som berättar om hur en portugisisk vattenhund räddade livet på en drunknande sjöman.Den skrevs på 1200-talet!
I många hundra år har den här rasen jobbat på fiskebåtar, ibland med att vakta, ibland med att hoppa i vattnet efter fisk som slitit sig ur näten eller efter tappade redskap.
Den var också den självklara kuriren mellan båtarna och land.
Än idag älskar rasen vatten och arbetar lika hårt som självständigt.

Typiskt för rasen:

 • Rasen har simhud mellan tårna, vilket gör den portugisiska vattenhunden till en makalös simmare och dykare. En tränad portugis kan dyka så djupt som sex meter.

 • Det här är en smart, levnadsglad hund som många kallar "hundvärldens clown".

 • Visst funkar portugisen som ren sällskapshund men de allra flesta vill gärna arbeta och kräver en del aktivering. Enbart ett stillsamt liv passar rasen ganska dåligt.

 • Rasen är uthållig, aktiv, anpassningsbar och mycket rörlig, för att inte säga atletisk. Den är viljestark och orädd, men också ganska egensinnig och när det behövs kan den vakta.

 • Den egna viljan är stark, i den här hundens arv finns en stor dos självständighet och en förmåga att lösa kluriga uppgifter alldeles själv.

 • Flockkänslan är också stark, familjen är viktig. Hunden blir trogen, och inte särskilt intresserad av främlingar även om den vänligt låter sig hälsas på.

 • Det här är inte en enmanshund, hela familjen blir lika älskad.

 • Hunden tar gärna och självklart en aktiv del i allt familjen gör. Händer det något, ja då är hunden mitt i centrum.

 • Simförmågan är smått otrolig. Hunden kan utan problem simma flera kilometer i tempererat vatten.

 • Det här är en lättlärd hund men den tröttnar snabbt om träningen blir tjatig. Men en ägare som klarar att variera det en portugis ska lära sig får en hund som utan större problem kan lära sig nästan vad som helst.

 • Alla former av nosarbete är lika bra aktiviteter som lydnad, agility, rallylydnad och nästan alla bruksgrenar.

 • Rätt klippt ser hunden ut som ett lejon. Det är praktiskt för en vattenarbetande hund, varm runt kroppen medan bakbenen har full rörelsefrihet. Kamma pälsen nästan varje dag.

Tips till Matte & Husse:

 • Satsa på tidiga, konsekventa regler.
  Tydlighet är grejen med en hund som är född med bra självförtroende.
  Men det är vänlighet och lugn som gäller i uppfostran.

 • Som unghund kan den portugisiska vattenhunden vara ganska intensiv. Beväpna dig med tålamod och vägled den unga hunden i vad som är rätt och fel.
  Du vinner på att vara initiativrik och bjuda på roligheter.

 • Välj de aktiviteter som du själv gillar!
  Hunden hänger med på allt så länge ni har kul tillsammans!

Koll på hälsan:

Ögonsjukdom och höftledsproblem förekommer i rasen.